Historiaa

Vartsalan kylä sijaitsee entisen Halikon kunnan eteläisessä osassa meren rannalla. Vartsalaan kuuluu mm. Vartsalan saari, jossa on myös vakituista asutusta ja jossa sijaitsee alkuperäinen Vartsalan kantatila, Vartsalan puustelli, eli nykyinen Vartsalan tila. Vartsalan saaristoon kuuluu myös, Papinsaari, Mäntysaari, Petassaari ja Kaisaari, joka on Salon kaupungin virkistysalue.

Yhdistyksen historiaa: 1982 (saattaa heittää vuodella suuntaan jos toiseen) perustettiin kylälle vallitsevien suuntausten mukaisesti kylätoimikunta, joka alkoi heti aktiivisesti toimimaan hiljenevän kylän elinvoimaisuuden palauttamiseksi. Kylätoimikunta alkoi aktiivisesti toimia mm. postin, kaupan ja koulun säilyttämiseksi ja asukkaiden saamiseksi kylälle. Vuosien kova työ ei heti tuottanut toivottua tulosta, vaan kylän hiljalleen hiipuessa loppui ensin kauppa, sitten posti ja toinenkin kauppa. Viimeiseksi -90 luvulla koulukin loppui ja yhdistettiin Kokkilan alakoulun kanssa, näiden saaden yhteisen nimen Meri-Halikon koulu. Tässä vaiheessa saimme kuitenkin alueelle päiväkodin, joka samassa hengessä nimettiin Meri-Halikon päiväkodiksi, jonka kanssa kylätoimikunta alkoi tehdä yhteistyötä mm. tukemalla sitä lähes vuosittain pienellä rahalahjoituksella ja järjestäen muuta yhteistoimintaa.

-90 luvulla Kylätoimikunta painosti Halikon kuntaa myymään alueelta tontteja, kunnan kanta oli alussa epäilevä ”mahtaiskohan tänne olla kiinnostusta”. Kuitenkin yhteistyö tuotti tulosta ja ennen pitkää kylätoimikuntalaiset huomasivat perkaavansa kukkulinnaa myyntikuntoon. Alueelta hävitettiin vanhat kasarmirakennukset ja alueen puustoa ja risukkoa siistittiin. Kukkulinnan tontit tulivat myyntiin ja myytiin saman tien, samalla tulivat myyntiin entisen koulun läheisyydessä olleen pellon tontit ja nekin myytiin nopeaan tahtiin. Se käynnisti myös yksityihenkilöiden halukkuuden myydä tonttimaata, joille alettiin myös piakkoin rakentaa.

Nykyinen Vartsala on elpynyt kylä, jonne on rakennettu tiuhaan viime vuosina. Asukkaita alueelle houkutteleekin juuri meren läheisyys, kauniit maisemat ja vain noin kymmenen minuutin ajomatka Salon keskustaan.

Kylätoimikunta kunnosti Vartsalan ns. Penturantaan alueen, jonne mm. maantäytöllä ja ahkeralla työllä hankittiin ja pystytettiin lapsille leikkipaikka,  ostettiin ja rakennettiin matonpesupaikka ja grillikatos. Nämä ovat jo vuosia palvelleet Vartsalan kyläläisiä, sekä muita nykyisen kaupungin asukkaita. Myös vanhan saha-alueen lautatarhaa on useaan otteeseen perattu kylätoimikunnan ja kolmen alueen muun yhdistyksen yhteistyössä. Perinteiset Talviriehat ja kaksi kertaa vuodessa järjestetyt tanssit ovat koonneet kyläläisiä yhteen pitämään hauskaa ja keräämään rahaa hyvään tarkoitukseen, esim päiväkoti, nuorisoillat jne.

Yhteistyö sekä kaupungin, että alueen muiden yhdistysten kanssa onkin äärettömän tärkeää pienelle kyläyhdistyksellemme, jotta saamme kaikki mahdolliset resurssit käyttöön kylämme hyväksi ja sen elinvoisuuden säilyttämiseksi.

Tavoite on, että mahdollisimman moni vaki- sekä kesäasukas liittyisi yhdistykseen. Edelleen haluamme parantaa kyläläisten viihtyvyyttä ja auttaa säilyttämään kylän positiivista ilmapiiriä ja asumismukavuutta, niin että kylä palvelisi mahdollismman monipuolisesta kaikenikäisiä asukkaitaan.

Vuosien saatossa käsiteltiin useaan otteeseen kylätoimikunnan rekisteröimistä ja vihdoin loppuvuodesta 2012 rekisteröitiin Wartsalan kyläyhdistys ry, joka jatkaa kylän palvelujen säilyttämisen puolesta taistelua ja seuraa entisen kylätoimikunnan yli kolmekymmenvuotisen työn jatkamista.

Advertisement